Naar Den Bosch toe

8 augustus 2018

Beleven, Blog, Eten & drinken, Wereldbol

margohermans margo hermans Den Bosch 's Hertogenbosch De Binnendieze Van PuffelenOm 12 uur ’s middags verzamelden we in klein gezelschap in Den Bosch. Chique gezegd natuurlijk ’s Hertogenbosch. Ooit was ik er vast wel eens geweest… Of ik me dat nog herinner? Nee, eigenlijk. Dus erg leuk om deze stad, samen met vrienden, een beetje te leren kennen! 

‘Meneer Van Puffelen houdt van het goede leven en weet wat lekker is! Hij vindt het belangrijk dat jij het naar je zin hebt in zijn eetcafé.’ Wij zaten op zijn terras en bestudeerden de lunchkaart. Lang twijfelen deden we niet. We namen de broodplankjes en deelden. Zo proefden we allemaal van het broodplankje fisherman’s friends, meat love en veggie. Een goed begin van de middag!

Onze naam werd omgeroepen en we liepen de trap af. We stapten in een fluisterstille sloep. Het bootje deelden we met anderen; we zaten er met een man of 12 in. Een meneer op leeftijd nam plaats aan het roer. Hij begon te vertellen over de geschiedenis van de stad. Op een rustig tempo voeren we over De Binnendieze.

 ‘s-Hertogenbosch ontstond als een kleine ommuurde stad, ter grootte van de Markt en een aantal andere straatjes. Later werd de stad nogmaals ommuurd, ditmaal ter grootte van de huidige binnenstad. De riviertjes binnen de muren kregen de naam De Binnendieze. De Binnendieze werd gebruikt als watervoorziening, wasplaats en visplaats, maar ook als afvalstort. Tot ongeveer 40 jaar geleden was het water nog een open riool. Door aanleg van een rioolstelsel in de stad verdween de Binnendieze langzaam. Daar werd in 1972 een stokje voor gestoken. Het vaarwater werd beschermd stadsgebied. Het water onder de stad is nu met recht een van de historische trekpleisters van ‘s-Hertogenbosch!

We voeren door de riviertjes binnen de muren van de stad. Soms waren ze ontzettend nauw: “Houd je hoofd binnen boord”, zei de schipper dan. En even bracht de sloep ons buiten de muren en konden we ver kijken. Onze gids (die ook de schipper was) vertelde honderduit en het meeste was echt interessant. Zo’n 3 kwartier later arriveerden we terug bij het startpunt; tijd om van boord te gaan. De stad Den Bosch verraste me. Eigenlijk wil ik nog wel eens terug om meer te ontdekken.

Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, augustus 2018
, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

7 reacties op “Naar Den Bosch toe”

 1. cmverhelst Zegt:

  Die rondvaart hebben we ook eens gedaan in Den Bosch. Heel erg leuk om op die manier deze stad te ontdekken!

  Geliked door 1 persoon

 2. Siska Zegt:

  Den bosch is een leuke gezellige stad kom er graag

  Geliked door 1 persoon

 3. Ellie Schmitz Zegt:

  Ik ken Den Bosch een beetje, wat ik mij herinner is het een leuke stad. Nog altijd wil ik een boottochtje over de Binnendieze. Gelukkig heb jij er een stukje over geschreven Margo, het idee was bij mij op de achtergrond geraakt, dat is nu niet meer 😊

  Geliked door 1 persoon

 4. Patty Zegt:

  Ah Den Bosch…een van mijn favoriete Nederlandse steden.
  Leuke dingen ben je weer aan het doen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Mari Durieux Zegt:

  Als je nog eens terugkomt, krijg je van mij een hardlooprondleiding Margo. Ik woon aan de rand van het oude centrum en ken de stad als geen ander.

  Geliked door 1 persoon

 6. Den Bosch evenementen Zegt:

  Dat lijkt mij echt ontzettend leuk om een keer te doen! Wil altijd nog eens naar Den Bosch toe en de stad verkennen.

  Geliked door 1 persoon