Modderbad

29 augustus 2018

Blog

margohermans margo hermans saeftinghe run verdronken land paal wv-saeftinghe modderbadZondagochtend om kwart over negen stapte ik in mijn auto. Met mijn sporttas op de achterbank, muziekje aan en zonnebril op reed ik richting het plaatsje Paal. Daar werd die dag de tweede editie van Saefthinge Run georganiseerd. Ik had er zin in!

Om iets over half tien liep ik het terrein op en ik rook de zilte zeelucht. Heerlijk die zoute geur! De hele zomer nam ik aan geen enkel hardloopevenement deel. Sommige bekenden had ik een paar maanden niet gezien. Het was fijn om hen weer tegen te komen, even te kletsen, hier een zoen en daar een knuffel te geven.

Ik zette mijn tas in de loods, controleerde mijn veters en liep naar de start. Ik had last van kriebels in mijn buik en voelde dat mijn zelfvertrouwen erg laag was. Waarom? Omdat ik vond dat ik de afgelopen maanden te weinig hardloopkilometers maakte. Ik fietste veel, wandelde, zwom een aantal keer, maar hardlopen… Nee, daar vond ik het vaak te warm voor.

Om tien uur klonk het startschot. Ik probeerde niet te lang in het hoge tempo van de start mee te gaan. Vrij snel vond ik mijn eigen fijne tempo. Ik hield mijn hartslag goed in de gaten. En ik zag dat die vrij constant bleef; op een niveau waarop ik hardlopen goed kan volhouden. Mijn zelfvertrouwen groeide een beetje.

Asfalt ging al snel over in onverhard. Daarna wisselden paden met gras en putten, paden verhard met puin en asfalt elkaar af. Ik vond het heerlijk om weer in de polder te rennen. Na zo’n zes kilometer ging het parcours de zeedijk op: Uitzicht op Het Verdronken Land van Saeftinghe. Wat was het een heerlijke ochtend; wat een cadeautje om hier weer te lopen!

Vanaf kilometer zes tot kilometer negenenhalf ging de route over het gras van de zeedijk. Het uitzicht was geweldig: Drieënhalve kilometer langs het Verdronken Land. In de verte zag ik de grote schepen varen. Dichterbij liepen schapen te grazen. En daartussen de mooie natuur. Eindelijk was daar het punt op het parcours, dat ik de dijk mocht aflopen.

De eerste stappen in het slik, maakten mij gelijk duidelijk dat het ook dit keer niet gemakkelijk zou zijn. Al gauw zat ik vast. Ik probeerde in rap tempo verder te lopen, maar dat mislukte volledig. Ik viel op mijn handen en knieën. Mijn handen zakten tot voorbij mijn polsen in het slik. Ik besloten op handen en knieën verder te kruipen. Deed een paar passen en kroop weer verder. Toch bereikte ik al gauw de graskant en klauterde erop.

Ik probeerde te rennen over een stuk gras, maar ik merkte dat ik eerst op adem moest komen. Even rustig aan voordat ik aan het tweede stuk slik zou beginnen. Ik liep de kant af en waadde door het zeewater. Een mooi moment om even mijn handen af te spoelen. Ik keek om me heen en begon weer te wat harder te lopen. De ondergrond was steviger. Wat geweldig om gebied te kunnen hardlopen: Het cadeautje werd alleen maar groter. Ik passeerde de ene boot die als baken diende, de andere en uiteindelijk ook de boei. Nog een laatste stuk door water, modder en dan de kant opklimmen. Gelukkig hing er een touw waaraan ik me kon optrekken.

Na de finish sprong ik in de spuikom om een beetje schoon te worden. Terwijl ik watertrappelde voelde ik het slik uit mijn schoenen spoelen. Ik wreef over mijn armen, benen en gezicht. Ik vond het wel goed zo.

Tjee zeg, wat was dit een leuke ochtend!

Beeldmateriaal: Gino Dhanis, Johnny Dooms, George Hermans
© Margo Hermans, augustus 2018
, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

3 reacties op “Modderbad”

 1. shivatje Zegt:

  Ik ben moe in jouw plaats al gewoon door het lezen 🙂 weerom mijn respect dat je dit volbracht hebt.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Johnny Zegt:

  Het was wederom een leuk modderbad 😀
  Fijn dat we zo mogen genieten van dit stukje mooie natuur.
  Tot het volgende modderbad 😛
  Groetjes,
  Johnny.

  Geliked door 1 persoon

 3. Patty Zegt:

  Door dat slik heen, dat lijkt me wel zwaar. Knap weer hoor!
  XxX

  Geliked door 1 persoon