Tussen mijn oren

10 oktober 2018

Blog

margo hermans margohermans Pereboomse Krekentrail Moerbeke joggingclub wolvenjoggingVoor mezelf heb ik als doel gesteld om eind december weer comfortabel een halve marathon te kunnen lopen. Op die manier kan ik begin januari goed starten aan de trainingen richting de Marathon Zeeuws-Vlaanderen. Die staat in april op de kalender. Nu het ondertussen herfst is, vond ik het tijd worden er eens aan te beginnen. 

Eind mei liep ik nog vrij makkelijk een trail van ruim 30 kilometer. Maar de voorbije maanden was het telkens warm en daardoor liep ik steeds minder langere afstanden. Fietsen deed ik wel veel, maar dat zorgde niet voor het vertrouwen dat ik het lopen van lange afstanden nog in mijn benen had.

Zaterdag stond op een regionale hardloopkalender de Pereboomse Krekentrail. Eén van de afstanden was 16 kilometer. In augustus en september liep ik nog wel eens een kilometer of 10 à 12. ’16 zal dan toch wel lukken zeker?’, dacht ik bij mezelf.  Van hardlopen op een onverhard parcours geniet ik ontzettend. Reden te meer om naar Moerbeke, net over de Belgische grens, te gaan.

Ik was amper op tijd aanwezig. Mijn navigatie kon de locatie niet vinden; ik dus ook niet… Stress. Nadat ik me had ingeschreven en mijn startnummer had opgespeld, had ik nog net tijd om even naar het toilet te gaan. Toen ik aan de start stond en zag geen enkele bekende. Dat maakte niet uit. Het startschot klonk en weg!

Na een paar meter liepen we direct een weiland in en daarna over een maïsveld met alleen nog de gemaaide stengels. We liepen van het 16 kilometer lange parcours 70% van de tijd over onverhard terrein: door het bos, weilanden, over boerenpaden en langs kreken. Terwijl ik over een stukje asfalt liep, keek ik op mijn sporthorloge. ’11 kilometer uur! Margo ga maar remmen, want dit houd je nooit 16 kilometer lang vol. Al helemaal niet over onverhard terrein’, sprak ik mezelf in gedachten toe. Rietpluimen zwiepten af en toe in mijn gezicht. Vliegjes botsten tegen mijn hoofd. Met z’n achten sprongen we om de beurt op een vlot en we trokken ons aan een kabel naar de andere kant van de kreek. Ik sprong tig keer over een slootje, liep over een paar bruggetjes, dijkjes, passeerde een paar keer een grenspaal en hield pauze bij een bevoorradingspost.

Daar stonden 2 loopmaatjes net iets te drinken en eten. Zij liepen het parcours van 33 kilometer. Wat een toeval dat we elkaar daar troffen! De laatste 6 kilometer van het parcours liepen we met z’n drieën. Wat een leuke verrassing. Dankzij het samenlopen zakte mijn tempo niet (dankjewel daarvoor). Mijn bilspieren protesteerden na zo’n 13 kilometer. Het was duidelijk dat die niet meer gewend waren aan het lopen van dit aantal kilometers. Maar het einde was nabij: ‘Komop nog even, Margo’, sprak ik dit keer mezelf in gedachten toe.

Met z’n drieën liepen we het erf op en ik drukte mijn horloge af op een tijd van 1:37:22 uur. Ik controleerde de app op mijn telefoon en zag dat ik een tempo van 6:05 minuut/kilometer ofwel snelheid van 9,9 kilometer/uur had gelopen. En dat over zo’n parcours, inclusief varen, springen en stilstaan! Ik was dik tevreden met dit resultaat en bestelde met een grote glimlach een trappistje. Het zat dus tussen mijn oren dat ik zo’n afstand niet meer kon lopen.

margohermans margo hermans pereboomse krekentrail parcours 2018 16 kilometer joggingclub moerbeke wolvenjogging

Beeldmateriaal: Johnny Dooms
© Margo Hermans, oktober 2018
, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

4 reacties op “Tussen mijn oren”

 1. Johnny Zegt:

  Margo,

  Was zeker leuk die laatste 6 km samen lopen 😀
  Dat gaat weer helemaal goed komen tegen het einde van het jaar, een halve Marathon lopen.
  Op naar de Zeeuws Vlaamse 😀

  Geliked door 1 persoon

 2. runningtoworld Zegt:

  Mooi gelopen. Als. Je nog.inspiratie hebt. Ik schrijf ondertussen een blog hoe sport en hardlopen me door de moeilijkste perioden in mijn leven hielpen.

  Geliked door 1 persoon