Orchidee

6 april 2020

Blog

Echte groene vingers heb ik nog steeds niet. Maar wat zou ik haar graag willen vertellen, dat de roze orchidee steeds weer in bloei schiet.

Mama had groene vingers. Die genen heb ik niet van haar meegekregen. Ergens aan het einde van haar ziekteproces, spraken we over haar planten in huis. Ik vertelde haar, dat ik echt niet al die planten zou gaan verzorgen wanneer zij er niet meer zou zijn.

Ons gesprekje kwam terecht op de roze orchidee op haar vensterbank. Ze vond het raar, dat bij haar de orchidee maar niet terug in bloei schoot. Ik had – en heb – een paar witte orchideeën in huis en vertelde haar dat de mijne telkens wel terug in bloei schoten. Mama zei: “Neem jij dan deze roze maar mee naar jouw huis en zorg er goed voor”.

Er goed voor zorgen deed ik. Het is ruim 2 jaar geleden dat mama overleed. Al langer dan die tijd staat haar roze orchidee bij mij in huis. Naast de witten. Wanneer die in bloei schieten, is dat gewoon een feit. Ik klem dan de bloemranken vast aan de stokjes en leidt hen mooi omhoog. Maar wanneer de roze in bloei schiet, maakt mijn hart telkens een sprongetje. Dan denk ik extra aan mama en praat ik in mijn hoofd met haar. Dan hoop ik dat haar ziel even een extra keertje in mijn buurt is en ‘ziet’ dat ik toch een beetje van haar groene vingers geërfd heb.

© Margo Hermans, april 2020

 

, ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

5 reacties op “Orchidee”

 1. Matanja Zegt:

  💖

  Geliked door 1 persoon

 2. Jenn Zegt:

  Mooi ♥ Ik heb het nog nooit voor elkaar gekregen om een orchidee opnieuw te laten bloeien helaas.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ellie Schmitz Zegt:

  Een ontroerend verhaal 🌸 en wat leuk je weer eens te lezen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Robert de Smet Zegt:

  Dag Margo Ik las je stukje Wees gerust je hebt geen “groene vingers”. Het kenmerk van orchideeen is nou juist dat ze floreren bij weinig verzorging: heel weinig water, voedselarme grond, niet te veel zon. Jouw moeder verzorgde ze mogelijk te goed R

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Geliked door 1 persoon