Snuiven aan bijenlucht

12 juli 2017

Blog

Eind mei opende Corpus Mentis haar deuren in Walsoorden. Het is een praktijk voor natuurgeneeskunde die gelijk mijn aandacht had. Waarom? Ze behandelen onder andere hooikoortsklachten. Sinds een jaar of vijftien heb ik hooikoorts (hatsjie); het lijkt erop dat ieder jaar de klachten meer worden.

Tijdens het openingsweekend bracht ik een bezoek. Ik wilde ontdekken wat zij voor mij kunnen betekenen. Ik leerde dat je bijenlucht kunt inademen via een mondkapje en dat dit erg heilzaam is voor mensen met aandoeningen waaronder astma, hooikoorts en bronchitis. Ik besloot een afspraak te maken. De eerste week van juli was het zover!

Dag 1: Mirjam ontving mij in de praktijk en ik nam plaats voor de bijenkasten. Een korte uitleg volgde. Vijf dagen aaneengesloten stond ik op de agenda. Iedere dag van 18.00 tot 18.30 uur om tijdens dat half uur telkens 10 minuten aangesloten te worden aan drie verschillende bijenkasten.
Mirjam plaatste een kapje over mijn mond en neus. De slang van het mondkapje werd aangesloten op de eerste bijenkast. In een kast huizen een koningin en haar volk. Zo’n 10 minuten lang ademende ik bijenlucht in. De geur meende ik te herkennen van de Immumiteitsbooster (een honingvariant met propolis en pollen) die ik sinds een paar weken iedere ochtend neem. De lucht uit de tweede kast ervaarde ik als lichter, maar ik merkte gelijk de hooikoortsreactie aan mijn tong. Ieder jaar weer keert die klacht terug en nu werd deze in alle heftigheid opgewekt. De lucht uit de derde kast zorgde voor een druk op mijn borst, en een reactie in mijn keel. Ik had het gevoel dat al mijn hooikoortsklachten zich in rap tempo aan mij presenteerden.
Eenmaal thuis naam de jeuk aan mijn ogen flink toe en was mijn hoofd ontzettend moe. Reacties zoals Mirjam voorspelde. Om geen last meer te hebben van de hooikoortsklachten kroop ik vroeg onder de wol en sliep ik als een blok.

Dag 2: In totaal staan in praktijk negen bijenkasten. De tweede dag koos Mirjam drie andere kasten. Het bijenvolk wat huist in de eerste kast produceerde in mijn beleving een zware lucht. Halverwege de 10 minuten kreeg ik het gevoel niet goed te kunnen ademen. Mirjam deed mijn kapje af en ik herstelde weer. Even later maakte ik de sessie af. Uit de tweede kast ademende ik een lucht in die voor mijn gevoel veel lichter was. Wel voelde ik weer de hooikoortsreactie aan mijn tong. De lucht uit de derde kast rook weer anders… zwaarder. Deze lucht zorgde voor een bepaalde druk op mijn borst en keel, maar maakte me niet kortademig zoals bij de eerste.
Thuis voelde ik dat mijn reactie na op de tweede behandeling veel minder heftig was in vergelijking met de dag ervoor. Mijn ogen waren licht gevoelig, maar ik hoefde niet vroeg te gaan slapen.

Mirjam vertelde: “De eerste dag dat je deze bijenlucht inademt moet je beschouwen als een overdosis. Al jouw hooikoortsreacties worden in één klap opgewerkt. Vanaf de tweede dag start je lichaam met het aanmaken van ‘antistoffen’. Door vijf dagen achter elkaar apitherapie te volgen, komt je lichaam in een andere modus terecht en kan het zichzelf weren tegen hooikoorts.”

Dag 3: ’s Morgens waren mijn ogen duidelijk minder gezwollen en geïrriteerd dan de dag ervoor. ’s Avonds vertelde Mirjam mij dat mijn lichaam goed reageert op de apitherapie en ze leidde me naar drie andere kasten. Als eerste werd ik aangesloten op een kast met veel propolis. Na 5 minuten werd ik kortademig. Mirjam wilde me graag extra lang laten ‘genieten’: “Deze lucht is heel heilzaam voor je; probeer het vol te houden”. De bijenlucht van kast 2 inademen was een makkie. Daarentegen de lucht van kast 3 zorgde weer voor irritatie aan mijn tong, ik merkte een zwelling in mijn keel en kreeg een beetje oorpijn. Terwijl ik de lucht inademde keek ik de tuin van Corpus Mentis in. Overal bloemen en bijen vliegen af en aan. Het gaf me een rustig gevoel.

Dag 4: ‘Wauw wat kan ik diep ademhalen’, was mijn eerste gedachte toen ik op dag 4 ’s morgens mijn ogen openden. De lucht voelde ik diep in mijn longen gaan. Heel anders dan wat ik gewend was! Biedt de bijenlucht echt een oplossing tegen mijn hooikoorts?
Vrolijk stapte ik ’s avonds de praktijk binnen. Ik vertelde Mirjam over de enorme halen zuurstof. Dit was wat zij verwachtte; ik reageer blijkbaar goed op de apitherapie. Ook nu werd mijn masker aangesloten op drie verschillende bijenkasten. De lucht uit de eerste twee kasten had wederom een licht hooikoortseffect aan mijn tong en maakte me slaperig. De geur uit de derde kast had iets weg van banaan. Best gek trouwens om met zo’n masker op te zitten knikkebollen met aan weerszijde medesnuivers. We zaten met z’n drieën naast elkaar, allemaal met een masker verbonden met een andere kast.

Dag 5: Ik voelde me heel de dag goed! Ik denk vooral door de enorme hoeveelheid lucht die ik diep kon inademen. Ook deze dag werd mijn masker op drie verschillende bijenkasten aangesloten en werd ik wat slaperig van de lucht die ik inademde. Mirjam kwam bij me zitten en vertelde me over het mogelijke vervolg van de therapie en vroeg me haar op de hoogte te houden over hoe mijn lichaam reageert de komende weken.

En nu? Zondag, twee dagen na het blok van vijf keer apitherapie, trok ik mijn hardloopschoenen aan en liep ik door de polders. De zon stond hoog aan de hemel. Ik passeerde veel grassen en zag pluizen door de lucht vliegen. Ik voelde dat mijn luchtwegen open bleven, nieste niet en mijn oor plopte niet. Mirjam raadt mij aan over een paar weken nogmaals vijf keer bijenlucht te snuiven. In de tussentijd neem ik ’s morgens honing en enkele druppels Propolis Tinctuur. Ik ben overtuigd: ik heb stukken minder last van mijn hooikoorts!


Meer lezen over deze therapie? Ga naar de website van Corpus Mentis, kies voor de tab ‘Apitherapie’ en vervolgens ‘Bijenlucht’: “De therapie is zeer effectief bij aandoeningen van luchtwegaandoeningen. De werkzame stoffen komen in feite zonder transport functie rechtstreeks aan op de plaats waar het nodig is. De ingeademde moleculen zijn snel en direct effectief.” Interesse om de therapie uit te proberen? Via de website kun je een bon downloaden voor een gratis sessie.


Beeldmateriaal in eigen beheer en via Corpus Mentis.
© Margo Hermans, juli 2017
, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

12 reacties op “Snuiven aan bijenlucht”

 1. Matroos Beek Zegt:

  Best interessant want ik ben ook allergisch, maar het schrikt me ook af. Wat als je tijdens die eerste sessie een zware aanval opwekt waarbij je keel dicht zwelt? Kan dat? Daar zou ik schrik voor hebben want dat probleem heb ik na bijvoorbeeld eten van kiwi. Verder heb ik hooikoorts door voorjaarsbloeiers, maar ondertussen is dat zowat het hele jaar door precies…

  Geliked door 1 persoon

 2. Patty Zegt:

  Prachtige therapie, gebruik makend van wat de natuur te bieden heeft om ons mens te helen. Fijn dat het je helpt! XxX

  Geliked door 1 persoon

 3. egoecho Zegt:

  Had er nooit eerder van gehoord, maar lijkt me zeer effectief. Doet me denken aan exposuretherapie. Ik hoop dat het je blijvend helpt, de voortekenen zijn alvast gunstig. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 4. shivatje Zegt:

  Hopen dat het mag helpen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 5. Morgaine Zegt:

  Ik wens je toe dat dit blijvend resultaat geeft en brengt 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. wakkersgedichten Zegt:

  Alleen daaron al
  een volk dat het redden
  meer dan waard is!
  Honig, zoetigheden,
  bijenwas en
  blijkbaar ook de lucht
  Wat dachten we
  van de bestuiving
  van vele gewassen?
  Alles moet toch vrucht gaan dragen
  voor een zorgeloze toekomst!

  Geliked door 2 people

 7. marleen hermans Zegt:

  mooie therapie. Ik hoop dat het jou verlost van alle allergie. Dat zou mooi zijn,

  Geliked door 1 persoon

 8. MommyLovesPink Zegt:

  doodeng al die bijen, maar ik zou het er zeker voor over hebben om iets minder last te hebben. Het is echt vreselijk dit jaar!

  Geliked door 1 persoon

 9. Nicole Orriëns Zegt:

  Wat superfijn dat het werkte zeg! En ook nog met zo’n natuurlijke methode eigenlijk.

  Geliked door 1 persoon

 10. Charlotte Meindersma Zegt:

  Wat een bijzondere therapie. Fijn dat het goed helpt! Lijkt me ook wel bijzonder om mee te maken.

  Geliked door 1 persoon

 11. mindelblokhuizen Zegt:

  Klinkt heel bijzonder als met homeopathie waar verzwakte moleculen eerst meer klachten opwekken. Al zou ik het wel eng vinden…. 😉

  Geliked door 1 persoon