Scuba Diving op Kreta

9 mei 2018

Beleven, Blog, Wereldbol

margohermans margo hermans scuba dive diving Kreta Skinaria Plakias dive2gether

Rust en even niets. Dat was waar ik al een paar weken enorm naar uitkeek. Vorige week, tijdens de meivakantie, was het zover. Op zondag, vroeg in de ochtend, vertrokken we naar Kreta. Vrijdag, laat in de avond, vlogen we weer richting Nederland.

Nooit eerder gingen we tijdens de meivakantie op reis. Van het plan, om een paar dagen in de Griekse zon door te brengen, werd ik erg blij. De locatie was snel gekozen; we brachten een bezoek aan onze neef in Plakias. Een authentiek plaatsje aan de zuidkant van het eiland Kreta.

Onze neef woont en werkt daar voor het vijfde seizoen. Omdat hij van het vroege voorjaar tot in de late herfst in Griekenland verblijft, zien we hem maar weinig. Hoe tof is het dan om een klein weekje in zijn buurt te verblijven!

Hij werkt als instructeur bij duikschool dive2gether. Voor vertrek naar Griekenland waren we er alle drie van overtuigd, dat we echt niet gingen duiken. Maar tijdens de wekelijkse barbecue-avond in de tuin van de duikschool, besloten we anders. Daar werd ons uitgelegd hoe een introductieduik aangepakt wordt en dat klonk – ondanks dat we het spannend vonden – ons toch wel goed in de oren.

Op woensdagochtend lazen we het theorieboekje van ‘The PADI Discover Scuba Dive’ en beantwoordden we de vragen. Bij de duikschool stapten we in de auto en na een kwartiertje rijden arriveerden we op het strand van Skinaria. Met z’n vieren – inclusief een andere Nederlandse jongen – gingen we in het taverne zitten. Daar legde de instructeur ons alles over de apparatuur uit. Het was me duidelijk. Maar ik vond het spannend!

Op het strand wurmde ik me in het duikpak en liep ik met de flippers in mijn hand de zee in. Ik voelde kriebels van spanning in mijn buik: Ging ik dit nu echt doen? Ik deed de flippers aan en dreef op mijn rug. De instructeur sjorde het duikvest met alle apparatuur vast rond mijn lijf en ik mocht weer gaan staan.

In tweetallen, met elk een instructeur, oefenden we met het ademapparaat. We zakten door onze knieën, ademden en kwamen weer boven. We leerden steeds een beetje meer. En langzaamaan doken we in het ondiepe water naar de bodem. De instructeur bleef heel dicht bij ons. Eerst voelde het onder water ademen via het ademapparaat erg onwennig, maar na een tijdje kreeg ik meer vertrouwen en durfde ik om me heen te kijken.

Toen we na onze eerste Scuba Dive boven water kwamen, keken we elkaar met een vragende blik aan. Alle drie waren we enthousiast! ’s Middags maakten we onze tweede duik. Mijn zoon en ik doken, onder begeleiding van onze neef, naar 3 meter diepte en bleven zo’n drie kwartier onder water. Mijn lief dook, met de andere Nederlander, en de instructeur naar zo’n vijf meter diepte. Geweldig om in alle rust de onderwaterwereld te bekijken. Wie weet… misschien komt er wel eens een vervolg.

Beeldmateriaal via dive2gether en in eigen beheer.
© Margo Hermans, mei 2018
, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

15 reacties op “Scuba Diving op Kreta”

 1. shivatje Zegt:

  Daar heb je mogen van genieten.
  De rust die je krijgt door te genieten van wat je mag doen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Mies Huibers Zegt:

  Mooi om te lezen. Stoer van je. Zo zie je maar hoe je door wat durf de prachtigste dingen kunt ontdekken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Vlinder1960 Zegt:

  Leuk. Wij duiken ook regelmatig op Kreta maar dan in de buurt van Chania en we hebben ook een keer in het meer gedoken (zoet water). Op Kreta mag je – in tegenstelling tot wat er wordt gezegd – vrij duiken dus zonder instructeur. Maar niet alle duikcentra zijn daarop ingesteld. Wij duiken via Chania Diving (al 6 jaar) en die zijn echt super. Veel grotduiken ook, maar dat moet je durven. Ik hoop voor je dat er een vervolg komt. Duiken is echt super!

  Geliked door 1 persoon

 4. marleen hermans Zegt:

  wat een mooie ervaring, En weer fijn kunnen genieten met zijn drieen,

  Geliked door 1 persoon

 5. hennie van ee Zegt:

  Moedig…

  Geliked door 1 persoon

 6. kool-family Zegt:

  Super leuk. Ik ben een watje, durf dat echt niet. Vorig jaar in de Malediven ging ik ervoor gaan, maar na 10 minuutjes gewenning in het zwembad, heb ik opgegeven.

  Geliked door 1 persoon

 7. Margo Hermans Zegt:

  Wat leuk dat je in jouw tekst verwijst naar mijn blog over duiken in Kreta!

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Duiken – Alle Eieren In Het Nest - 9 mei 2018

  […] las ik net op een andere site een verhaal van een damedie net de geneugten van het duiken heeft leren kennen. Je eerste duik doen op Kreta is wel even […]

  Geliked door 1 persoon