Sonja Broekaart

15 januari 2019

Publicatie

Uit De Snisser Courant | Jaargang 14 – nummer 1

De nacht van 14 op 15 december sliepen Sonja en haar dochter Fransien voor het eerst in Ossenisse. ‘s Morgens om half 11 klopte ik aan bij Lageweg 41. Tussen de dozen dronken we koffie en kwam ik heel wat te weten.

Sonja Broekaart (1965) werd geboren in Kruispolder en woonde daar tot haar 18e. Ze ging in Lams- waarde naar de kleuterschool bij de nonnen en naar de lagere school bij de meesters. Met een glimlach denkt ze terug aan die tijd. De middelbare school volgde Sonja in Hulst aan het Jansenius Lyceum; eerst HAVO en daarna het VWO. Even startte ze een studie in Amsterdam, daarna ging ze naar Vlissingen waar ze de opleiding tot röntgenlaborante volgde; tegelijkertijd werkte Sonja in het ziekenhuis in Middelburg. Daarna ging ze aan de slag bij De Honte (nu Zorgsaam) en werkte daar zo’n 12 jaar als röntgenlaborante.

Ondertussen woonde Sonja in Kloosterzande. In 1993 werd zoon Tim geboren en in 1999 dochter Fransien. Na de geboorte van haar dochter stopte Sonja met werken en zorgde ze fulltime voor de kinderen. Tim woont nu in Kloosterzande en werkt bij Dethon. Hij is beter bekend onder de naam Bustaflex. Als rapper leeft hij echt voor de muziek. Hij heeft al verschillende keren op het podium gestaan met Ali B. Ook bij Fransien speelt muziek een grote rol in haar leven. Het liefst zingt ze met haar mama. Ze speelt veel gitaar en piano en ze is de leadzangeres van de band The Brightt. Op dit moment volgt ze een opleiding tot onderwijsassistente. Haar wens is om daarna naar het conservatorium in Gent te gaan.

Sonja zingt van kleins af aan. Op haar 18e voor het eerst als leadzangeres met de band Tosti Proets. Daarna volgden heel veel bands: de schoolband en de countryband ‘Kentucky Moonshine’. Op haar 23e startte ze bij de entertainment band ‘Music Train’ uit Zaamslag. Ze trad toen op van Utrecht tot diep in België. Ook begeleidde ze met deze band veel artiesten, deed mee aan de Belgische Soundmixshow en stond in het voorprogramma van Clouseau. Sonja was toendertijd semiprofessioneel artieste.

Tijdens een periode van ziek zijn, stopte Sonja met optreden. Later startte ze weer met zingen, maar koos ‑ en kiest ‑ voor optredens in de buurt. Ze had een tijd haar eigen jazz quintet, zong bij ‘The Magnificent Seven’ en verzorgde gastoptredens bij verschillende harmonies. Ze is daarnaast al jaren zangeres bij ‘The Big Swing Band’ uit Philippine en de funky soul band ‘Poco Loco’. Sinds de zomer zingt ze bij ‘Niet het Cocktail Trio’; leuke herkenbare muziek, maar ook jazzy als men dat wil.

Sonja rondde in 2018 haar opleiding vakspecialist muziek af en heeft nu haar eigen bedrijf. Ze geeft zangles. Op dit moment doet ze bij 3 basisscholen het project ‘muziekimpuls’ om het muziekonderwijs nieuw leven in te blazen. Elke werkdag is zij op de basisscholen aan de slag; ook als onderwijsassistente. Verder treedt ze op met haar compagnon Jolanda als het duo ‘De tijd van toen’; vaak verzorgt het duo optredens bij zorginstellingen, maar ook op besloten feestjes. Ook begeleidt Sonja mensen met een beperking. Ze heeft ontzettend veel cursussen en workshops gevolgd en weet hoe ze bijvoorbeeld mensen met autisme kan helpen in het sociale leven, bij het maken van planningen en het leren concentreren op huiswerk.

In 2018 startte Sonja in Ossenisse het dorpskoor De Hoge Noo(d)t. Elke woensdagavond begeleidt ze een groep mensen die het leuk vinden om te zingen in ‘t Schallemaaj. Ieder is van harte welkom. Of je nu kunt zingen of niet. Ook mensen van buiten het dorp zijn welkom.

Sonja houdt verder van haar katten, wandelen, lezen en een glaasje wijn.

© Margo Hermans, januari 2019

, ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

een reactie op “Sonja Broekaart”

  1. Ellie Schmitz Zegt:

    Ha Margo, leuk dat je dit blijft doen, mensen bezoeken en ook heel leuk je hier weer eens te zien!

    Geliked door 1 persoon